Kociołek żeliwny 8 l z pokrywką 36 cm Brizoll

Dostępność: brak towaru
Cena: 255,90 zł 255.90 PLN
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Skontaktuj się z naszym konsultantem i złóż zamówienie telefonicznie

575 362 542

Opis

Kociołek żeliwny Brizoll z pokrywką - patelnią

Kociołek to w istocie garnek żeliwny do zawieszania nad ogniskiem lub ułożenia na żarze. Ciężki, solidny, duży garnek z pokrywką, który można wykorzystać do przygotowania wspaniałych tradycyjnych dań – duszonych ziemniaków, bigosu czy grochówki. Dno kociołka jest płaskie ale bardzo małe (12 cm) - płomień i ciepło z ogniska równomiernie nagrzewają naczynie. Dzięki temu, że przygotujemy potrawy nad ogniskiem, nabiorą charakterystycznego dymnego zapachu i smaku. Szczelnie przylegająca pokrywa sprawia, że para nie ucieka z kociołka, a dania są wyjątkowo kruche i miękkie. Żeliwo nagrzewa się równomiernie i utrzymuje stabilną, wysoką temperaturę. Zawsze należy pamiętać o używaniu łapek kuchennych, które uchronią nas przed poparzeniem. Garnek żeliwny nagrzewa się równomiernie, utrzymuje stałą temperaturę - odpowiednio używany będzie służył przez długie lata.

Wok na ognisko to zaproszenie do wspólnego biesiadowania w plenerze. Żeliwny kociołek Brizoll jest wielofunkcyjnym, uniwersalnym naczyniem. To doskonały zakup. 

Kociołek z patelnią to wyjątkowe naczynie - możemy wykorzystać do przygotowywanie dań zarówno sam garnek jak i pokrywkę, która może służyć jako żeliwna patelnia. Można wykorzystać kociołek zawieszając go nad ogniskiem a patelnię ułożyć na grillu i przygotować na niej inne danie. Pokrywa ułożona na garnku odwrotnie pozwoli przygotować jednocześnie dwa dania na ognisku, np. grochówkę w kociołku a na patelni pieczone kiełbaski. 

Naczynia żeliwne są trwałe, niemal niezniszczalne i odporne na działanie wysokich temperatur. Dodatkowo nadają wyjątkowy smak przygotowywanej potrawie. Grube dno i ścianki naczynia gwarantują równomierne nagrzewanie się naczynia i utrzymanie stałej temperatury, po ściągnięciu kociołka z ognia. Nawet długo po zakończeniu pieczenia, nasze danie będzie gorące, a biesiadnicy bez przeszkód będą zajadać dokładki pysznego gulaszu, pieczonek lub dań myśliwskich. Przepis na kociołek łatwo znaleźć w zasobach internetu. Możemy też w nim zrobić tradycyjne dania jednogarnkowe, np. golonkę w kapuście. 

Kociołek Brizoll został wykonany zgodnie z europejskimi normami w ukraińskiej fabryce nieopodal Kijowa. Prężnie rozwijająca się marka postawiła na tworzenie nowoczesnych produktów, które mają służyć użytkownikowi wiele lat, są ekologiczne i ułatwiają codzienną pracę. Żeliwo to produkt bardzo trwały i warto o niego zadbać.

Przed użyciem należy zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania. 

Cechy charakterystyczne:

  • kociołek żeliwny,
  • kociołek z pokrywką,
  • pokrywka - patelnia,
  • kociołek na ognisko,
  • trwały ekologiczny materiał,
  • kociołek do ogrodu,
  • przystosowany do wysokich temperatur,
  • produkt europejski
  • uchwyt wykonany ze stopu aluminiowego

Dane techniczne:

  • Średnica: 36 cm
  • Średnica dna: 12 cm
  • Szerokość z uszami: 42 cm
  • Wysokość garnka: 13 cm
  • Wysokość pokrywy: 4 cm
  • Pojemność: 8,0 l
  • Waga: 8,0 kg

Zastosowanie: 

  • ognisko

WAŻNE

 PRZYGOTOWANIE NACZYŃ ŻELIWNYCH DO PIERWSZEGO UŻYCIA: 

  • Przed pierwszym użyciem umyj naczynie w ciepłej wodzie i przetrzyj delikatnie szmatką.
  • Umieść naczynie na włączonej płycie grzewczej i poczekaj, aż będzie całkowicie suche.
  • Zdejmij naczynie z płyty i pokryj całą powierzchnię cienką warstwą oleju.
  • Poczekaj, aż naczynie całkowicie ostygnie.
  • Gotowe! Twoje naczynie jest gotowe do użycia.

KONSERWACJA NACZYŃ ŻELIWNYCH: 

  • Nie przechowuj jedzenia w żeliwnym naczyniu kuchennym.
  • Mycie żeliwnych naczyń w zmywarce nie jest rekomendowane.
  • Nie zaleca się używania metalowych drapaków, gąbek, ostrych szczotek i mocnych detergentów. 
  • Po umyciu żeliwnego naczynia należy ostrożnie je osuszyć i pokryć cienką warstwą oleju.
  • Naczynia żeliwne powinno być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. 
  • Żywotność naczyń żeliwnych jest nieograniczona.

Nieprawidłowe użytkowanie i przechowywanie naczyń może powodować występowanie rdzy na powierzchni naczynia. Nie jest to jednak defekt, ponieważ rdzę można usunąć za pomocą metalowej szczotki podczas mycia ciepłą wodą. Po usunięciu rdzy naczynie należy wysuszyć i nasmarować cienką warstwą oleju. 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl