Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Sos do karczochów

Późna jesień to doskonały czas na przygotowanie karczochów. Nieco o tej roślinie opowiadałam już w tym poście (Sezon na karczochy), opisałam tam również, w jaki sposób ugotować karczochy. Dzisiaj natomiast przychodzę z idealnym do karczochów sosem holenderskim!  Sos ten można oczywiście wykorzystać także do szparagów czy innych warzyw. Doskonale pasuje również do ryb!

Przepis na sos holenderski

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 160 g masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Masło roztapiamy w rondelku. Powoli i delikatnie, tak aby się nie zagotowało. Następnie przecedzamy masełko przez sitko, wyrzucając powstałą białą piankę.

Żółtka oddzielamy dokładnie od białek i umieszczamy w szklanej misce, musi być ona odpowiednio dobrana, ponieważ będziemy z jej pomocą ubijać żółtka na parze.

Do garnka wlewamy wodę na takiej wysokości, aby nie dotykała włożonej u góry miski. Gotujemy wodę i pozostawiamy na średniej mocy palnika, tak aby ciągle była zagotowana. Tymczasem do żółtek w misce dodajemy cytrynę i rozpoczynamy ubijanie przy pomocy trzepaczki. Ważne, aby jajka się nie ścięły!

Żółtka powinny napuszyć się i podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do nich sól i pieprz.

Do miski powoli dodajemy roztopione masełko, wciąż ubijając.

Pyszny sos jest gotowy!