Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Boczniaki lub pieczarki – co wybrać?

Boczniaki coraz częściej są uważane za konkurencję dla pieczarek. Grzyby te rosną zwykle na drzewach liściastych, a w lasach pojawiają się już od października i rosną aż do zimy. Rosnąc boczniaki układają się dachówkowo, a ich kapelusze osiągają średnicę od 5 do 15 cm. Boczniaki są cenione za bogate walory smakowe i zdrowotne. Pieczarki są jednymi z bardziej lubianych grzybów w Polsce, jednak boczniaki drepczą im po piętach! Poniżej trochę o tym, dlaczego warto spróbować boczniaków.

Wartości odżywcze boczniaków

  • Duża ilość białka — Białko zapewnia prawidłowe działanie całego organizmu. Białka pomagają między innymi w odbudowie tkanek, są głównym składnikiem krwi i hormonów.
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe — Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a ich niedobór może być groźny dla zdrowia.
  • Witamina B — Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i za stan zdrowia psychicznego.
  • Witamina C — Witamina ta pełni w organizmie ogromną ilość przeróżnych funkcji. Reguluje procesy pochłaniania drobnoustrojów, przyspiesza gojenie się ran, spowalnia proces starzenia się skóry, reguluje produkcję kolagenu i wiele więcej.
  • Żelazo — Jest niezbędne przy produkcji czerwonych krwinek i wspiera układ immunologiczny.
  • Potas — Dba o prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej. Jest również niezbędny do prawidłowego spalania białek i węglowodanów.
  • Magnez — Ma działanie uspokajające i poprawia zdolność zapamiętywania. Stabilizuje pracę układu nerwowego.
  • Fosfor — Bierze udział w mineralizacji kości i zębów. Uczestniczy także w wielu procesach metabolicznych.
  • Wapń — Wpływa pozytywnie na leczenie chorób kości. Dodatkowo według badań wapń obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
  • Sód — Utrzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową i a swój udział w przewodzeniu impulsów nerwowych.
  • Selen — To bardzo ważny składnik diety, który wpływa na działanie tarczycy i systemu odpornościowego.
  • Cynk — Pierwiastek niezbędny dla włosów, skóry i paznokci, a dodatkowo reguluje on pracę układu krążenia i organów wewnętrznych.
  • Pleuran — Substancja aktywna przyczyniająca się do zminimalizowania ryzyka wystąpienia w organizmie guzów nowotworowych

Jak przyrządzić boczniaki?

Boczniaki to grzyby z ogromnym potencjałem pomimo, że daleko im do aromatycznych grzybów leśnych. Są natomiast doskonałe do zastąpienia potraw mięsnych, idealne więc dla wegetarian i wegan. Co może być zaskakujące, potrafią doskonale imitować marynowane śledzie! Całe grzyby można także usmażyć w panierce jak schabowe lub ugrillować. Można również przyrządzić z boczniaków potrawy, do jakich normalnie użylibyśmy pieczarek: zapiekanki, sosy, makarony z dodatkiem grzybów i zupa z boczniaków. Suszone boczniaki można wykorzystać do wzbogacenia smaku mięs i sosów. Suszone lub marynowane boczniaki wytrzymają w słoiku przez długi czas.