Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Wytrawne babeczki z bekonem

Robiliście kiedyś babeczki na słono? Jeśli nie, to koniecznie musicie to nadrobić! Pyszne muffiny z boczkiem to bardzo smaczna i sycąca przekąska. Babeczki są doskonałe, aby wziąć je na lunch do pracy. Do zrobienia babeczek przyda Ci się nieprzywierająca forma do muffinek, którą znajdziesz w sklepie naczynia.olkusz.pl.

Przepis na muffinki z bekonem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 40 g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę i boczek drobno kroimy. Ser ścieramy na tarce. Na patelni z niewielką ilością tłuszczu podsmażamy mocno boczek. Następnie ściągamy go i smażymy cebulkę.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mleko roztrzepujemy z jajkiem i olejem. Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy to do mokrych składników i mieszamy.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Do powstałej masy dodajemy na końcu cebulę, bekon i ser żółty. Ciasto doprawiamy solą i pieprzem i rozlewamy do formy.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Muffinki pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 20 – 25 minut.

Na górę babeczek możemy po pieczeniu położyć kilka małych kawałeczków przesmażonego boczku, doda do smaku i wyglądu potrawie.

Smacznego! 🙂