Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Proste ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar jest już w pełni! Jeżeli też marzy Wam się pyszne, słodkie i maksymalnie owocowe ciasto, to jest to! Ciasto jest banalnie proste do wykonania i samo przygotowanie zajmie Wam nie dłużej niż pół godzinki, później tylko godzina w piekarniku i można zacząć się zajadać!

Przepis na ciasto z rabarbarem i aperolem

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 280 g cukru + 3 łyżki
  • 190 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3 łyżki aperolu
  • 2 łyżki startej skórki grejpfruta
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

W oryginalnym przepisie ciasto było przygotowywane w tortownicy 23 cm, ja jednak wykorzystałam naczynie emaliowane, które sprawdziło się równie doskonale!

Masło roztapiamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Naczynie wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

W jednej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. W drugiej ubijamy chwilę białka, żółtka i 280 g cukru, tylko do połączenia składników.

Do jajek dodajemy schłodzone roztopione masło, jogurt, skórkę grejpfruta i aperol. Mieszamy i następnie dodajemy mąkę.

Po powstaniu jednolitej konsystencji całą masę przekładamy do wcześniej przygotowanego naczynia.

Rabarbar jeśli jest dość gruby przecinamy na połówki, nie obieramy go ze skórki, a jedynie dokładnie myjemy. Wykładamy rabarbar delikatnie na ciasto, tak aby się nie zapadł.

Ciasto odkładamy na 20 minut, aby stężało, a następnie posypujemy 3 łyżkami cukru.

Pieczemy ciasto w 180 st. C. przez 50 – 60 minut.

I gotowe! Smacznego 🙂

Przepis znaleziony na stronie: https://www.rozkoszny.pl/