Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak długo gotować na parze?

Gotowanie na parze to dobry start dla zdrowego odżywiania. Gotując w garnku do gotowania na parze nie używamy tłuszczu, który sprawia, że nasze dania są wysokokaloryczne i ciężkie. Ważne jest również, że na parze nie ma ryzyka przypalenia potrawy, a spalone potrawy są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Gotowane na parze warzywa i ryby zachowują więcej cennych mikroelementów i są bardziej soczyste. Garnek do gotowania na parze jest bardzo prosty w obsłudze. Do garnka wlewamy wodę, a do sitka potrawę i wkładamy sitko w garnek. Całość przykrywamy pokrywką i czekamy na rezultaty. Od czasu do czasu warto zerknąć, jak ma się potrawa, ale nie za często — podnoszenie pokrywki wydłuża czas parowania potraw. Czas trzymania potrawy na parze jest różny, warto więc mieć w pogotowiu ściągę, aby wiedzieć, ile czasu trzymać na parze dane warzywo czy mięso.

Czas gotowania na parze

Warzywa

  • Bakłażan w plastrach: 10 minut
  • Brokuł w różyczkach: 15 – 20 minut
  • Burak w plastrach: 25 minut
  • Cebula: 35 minut
  • Cukinia w plastrach: 5 – 10 minut
  • Dynia pokrojona w kostkę: 8 minut
  • Fasola szparagowa: 20 – 30 minut
  • Groszek: 20 minut
  • Kalafior w różyczkach: 15 – 20 minut
  • Karczochy: 45 minut
  • Kolba kukurydzy: 20 – 25 minut
  • Liście szpinaku: 5 minut
  • Marchew w plastrach: 15 minut
  • Papryka w plastrach: 10 minut
  • Pokrojona kapusta: 15 – 18 minut
  • Seler w plastrach: 20 minut
  • Szparagi: 15 minut
  • Ziemniaki pokrojone w kostkę: 20 minut

Owoce

  • Banan: 10 minut
  • Gruszki: 20 minut
  • Jabłko w ćwiartkach: 10 – 15 minut

Produkty odzwierzęce

  • Filet z ryby:  5 – 10 minut
  • Jajka na miękko: 6 minut
  • Jajka na twardo: 12 – 15 minut
  • Kiełbaski: 10 – 15 minut
  • Krewetki: 2 – 5 minut
  • Małże: 10 – 15 minut
  • Parówki: 5 – 8 minut
  • Pierś z kurczaka: 15 – 20 minut
  • Podudzia z kurczaka: 30 – 35 minut
  • Przegrzebki: 2 – 5 minut
  • Ryba: 20 – 25 minut
  • Schab: 10 – 15 minut

Inne

  • Grzyby: 15 minut
  • Kasza kuskus: 25 minut
  • Makaron: 20 – 25 minut
  • Ryż: 25 – 35 minut