Patelnia cygańska 27cm

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 19,50 zł 19.50 PLN
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Skontaktuj się z naszym konsultantem i złóż zamówienie telefonicznie

530 990 797

Opis

Patelnia stalowa cygańska – tradycyjna patelnia

Patelnia wykonana ze stali niskowęglowej, którą wykonuje się metodą ogniową znaną od pokoleń. Naczynia wykonane tą metodą są niezwykle trwałe – można ich używać nawet w bardzo wysokich temperaturach. Nasze babcie używały patelni cygańskich na otwartych paleniskach – na otwartych fajerkach na piecu. Dawniej te patelnie te rzeczywiście kupowano od Cyganów. Nowa patelnia jest w kolorze srebrzysto szarym a z czasem, od temperatury, staje się niemal całkowicie czarna. Takiej patelni nie wolno czyścić za pomocą preparatów o kwasowym odczynie. Nie wolno jej także wkładać do zmywarki. 

PATELNIA NA INDUKCJĘ. Patelnia stalowa jest bardzo uniwersalna. Można ją używać na wszystkich rodzajach kuchni. Patelnia cygańska działa także na kuchni na indukcję. To trwałe naczynie świetnie nadaje się na wypady w plener – jest odporna na urazy mechaniczne. Patelnię cygańską można używać na ognisku. Wyszorować ją można zwykłym piaskiem nad rzeką.

PATELNIA CYGAŃSKA - UŻYTKOWANIE. Nowa patelnia cygańska jest w kolorze srebrnym i jest powleczona warstewką tłuszczu, która zabezpiecza metal przed utlenianie. Aby dobrze nam służyła musimy ją zabezpieczyć. Warto pamiętać, że patelnia cygańska ma inne wymagania. Podajemy sposób użytkowania w kilku punktach. Jeśli o nią zadbamy będzie służyć w domowym gospodarstwie nawet przez kilka pokoleń.

INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA PATELNI CYGAŃSKIEJ

  1. Przed pierwszym użyciem wyjąć naczynie z opakowania, ostrożnie usunąć wszystkie etykiety i naklejki.
  2. Przed pierwszym zastosowaniem patelnię należy oczyścić z ochronnej warstwy tłuszczowej nałożonej przez producenta – umyć ciepłą wodą i detergentem w płynie, wytrzeć do sucha. Następnie należy patelnię dokładnie natłuścić olejem roślinnym
  3. Aby zachować patelnię w dobrym stanie należy ten zabieg powtórzyć po każdym użytkowaniu - umyć, wytrzeć do sucha oraz natłuścić.

KONSERWACJA PATELNI CYGAŃSKICH

    • Nie przechowywać żywności (ani surowej ani gotowej) na patelni.
    • Przechowywanie żywności może powodować pojawienie się rdzy.
    • Nie zaleca się mycia naczyń w zmywarce.
    • Patelnię należy przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu.
    • Nieprawidłowe użytkowanie i przechowywanie naczyń może powodować występowanie rdzy na powierzchni naczynia. Nie jest to jednak defekt, ponieważ rdze można usunąć za pomocą metalowej szczotki podczas mycia ciepłą wodą. Po usunięciu rdzy naczynie należy wysuszyć i nasmarować cienką warstwą oleju. REKLAMACJE Z POWODU NALOTU RDZY NIE BĘDĄ UWZGLĘDNIANE – NIE JEST TO WADA PRODUKTU 

  Cechy produktu: 

  • patelnia ze stali niskowęglowej, 
  • niezwykle wytrzymałe,
  • pobielane starą metodą ogniową,
  • patelnia na indukcję
  • patelnia na ognisko
  • patelnia na gaz
  • produkt polski.

Dane techniczne: 

  • średnica górna: 27,0 cm
  • średnica dolna: 22,0 cm
  • materiał: stal niskowęglowa
 
 
 

Dane techniczne

Linia CYGAŃSKA
Klasa Ekonomiczna
Średnica 27cm
Rodzaj stalowa
Wewnętrzna powierzchnia stal
Kolor satyna
Gwarancja producenta 2 lata
Produkt polski Tak

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (3)

10 sierpnia 2018

Patelni nie polecam. Raczka nagrzewA sie bardzo szybko i mozna uzytkowac jedynie w grubej rekawicy.

11 października 2018

To raczej logiczne, ze sie nagrzeje, skoro uchwyt jest metalowy. Moja babcia ma jeszcze stary piecyk kaflowy i patelka spisuje sie na medal!

18 października 2018

Wera, mam patelnię z uchwytem metalowym i nawet gdy stoi na gazie z pół godziny, uchwyt jest ledwie ciepły. Magia? Nie - znajomość podstaw fizyki.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl