Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Międzynarodowy Dzień Hummusu – Domowy Hummus

Z okazji Międzynarodowego Dnia Hummusu przygotowałam szybki przepis na domowy hummus. Wystarczy ciecierzyca, trochę przypraw i mamy gotową pyszną pastę do kanapek! Zanim jednak do tego, to czy wiecie, że nazwa hummus oznacza po arabsku po prostu ciecierzycę? Roślina ta była hodowana już w starożytności, a według legend potrawa znana nam dziś jako hummus została stworzona przez sułtana Saladyna w XXII wieku. Aktualnie wciąż toczy się spór między Libanem i Izraelem o to, gdzie powstał hummus. Hummus to doskonała potrawa dla osób na diecie wegetariańskiej, bezlaktozowej czy bezglutenowej, mogą jeść go niemal wszyscy!

Przepis na hummus

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 5 łyżek tahini
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soku cytryny
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Ciecierzycę odsączamy (zalewę zostawiamy) blendujemy na gładką masę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wciąż dokładnie mieszając powoli dodajemy zalewę do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji.