Patelnia grillowa żeliwna 28x28 cm Maysternya

Dostępność: brak towaru
Cena: 169,90 zł 169.90 PLN
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Skontaktuj się z naszym konsultantem i złóż zamówienie telefonicznie

575 362 542

Opis

Patelnia żeliwna do grillowania

Patelnia grillowa kwadratowa to doskonała propozycja dla osób, które kochają jeść dania z grilla przez cały rok. Dno patelni ma poprzeczne rowki, dzięki czemu możemy opiec steki lub warzywa i uzyskać smak, który tak kochamy z letnich przyjęć w ogrodzie. Tłuszcz pozostaje w rowkach i nie zostanie wchłonięty przez potrawę. Grillowane mięso, warzywa mają wyjątkowy smak i chrupiąca skórkę. Kwadratowa patelnia świetnie sprawdza się do podpiekania szaszłyków. Można na nie ułożyć równo kilka patyczków z ponadziewanym mięsem, warzywami, a nawet owocami. Zmieści się na niej więcej szaszłyków niż na okrągłej patelni. 

Patelnia z odkręcaną rączką

Patelnia ma odkręcana, drewnianą rączkę i specjalny, żeliwny uchwyt, który ułatwia podniesienie pełnej, ciężkiej patelni — należy zawsze pamiętać o używaniu łapki lub ściereczki, która zabezpieczy rękę przed poparzeniem. Patelnia z drewnianą się rączką to bezpieczeństwo i wygoda użytkowania. Patelnię bez rączki można ułożyć na ruszcie grilla lub włożyć do piekarnika. Drewno nie nagrzewa się, jest przyjemne w dotyku i pięknie kontrastuje z ciemną misą żeliwnej patelni. Całość jest nie tylko funkcjonalna i trwała, ale także prezentuje się doskonale. 

Dlaczego warto kupić patelnię żeliwną?

Patelnia żeliwna nagrzewa się wolno i równomiernie. Materiał ten akumuluje temperaturę, dzięki czemu smażenie odbywa się szybko i bez przypaleń. Gdy patelnia się nagrzeje, wystarczy nam mały płomień, by uzyskać optymalną temperaturę smażenia. Smak dań przygotowanych w naczyniach żeliwnych nie ma sobie równych! Bez trudu uzyskamy na sznyclach i stekach chrupiącą skórkę. Jeśli szybko zamkniemy soki w mięsie położonym na dobrze rozgrzaną patelnię, będzie idealnie soczyste, aromatyczne i chrupiące. Żeliwo jest znane ludziom od setek lat i niezmiennie pozwala przygotowywać zdrowe i pyszne dania. Patelnia żeliwna nie boi się metalowych mieszadeł, ani widelca, którym odskrobiemy zapieczone smakołyki. Jest niezwykle trwała i zapewne będzie służyć w kuchni przez kilka pokoleń. 

Patelnia żeliwna na każdy rodzaj kuchenki

Patelnie żeliwne działają na każdym rodzaju kuchni. To patelnie na gaz, na kuchenki elektryczne, ceramiczne. Doskonale sprawdzą się także jako patelnie na indukcję. Rączkę patelni możemy odkręcić i wtedy naczynie bezpiecznie włożymy do piekarnika. Umożliwi to przygotowanie dań zapiekanych. 

Patelnia żeliwna Maysternya

Marka Maysternya kultywuje produkcję naczyń żeliwnych w zgodzie z tradycją i w myśl ekologicznych trendów. Ukraina słynie z produkcji żeliwa i jest jednym z największych producentów na świecie. Produkty ukraińskich marek z powodzenie konkurują na rynkach światowych. Patelnie żeliwne Maysternya wchodzą na polski rynek oferując solidne wykonanie, tradycyjny design i nowoczesne podejście do klienta

Przed pierwszym użyciem patelni żeliwnej

  1. Przed pierwszym użyciem naczynia żeliwne należy wygrzewać na dużym ogniu przez 15-20 minut. Należy to robić aż ustanie dymienie.
  2. Patelnię następnie należy ostudzić, można to zrobić pod bieżącą wodą (ostrożnie będzie mocno pryskać i syczeć!).
  3. Następnie na osuszoną patelkę należy nasypać sól (2-3 łyżki) i podgrzewać na ogniu (mieszając) ok. 3-5 minut.
  4. Patelnię ostudzić i na koniec pokryć całą powierzchnię olejem np. słonecznikowym (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz).
  5. Twoje naczynia kuchenne są gotowe do użycia. Po każdym użyciu żeliwne naczynia należy wytrzeć do sucha lub wysuszyć na kuchence i pokryć cienką warstwą tłuszczu. Zabieg wygrzewania można okresowo powtarzać. 

Jak dbać o naczynie żeliwne?

  • Nie przechowuj jedzenia w żeliwnym naczyniu kuchennym.
  • Mycie żeliwnych naczyń w zmywarce nie jest rekomendowane.
  • Nie zaleca się używania ostrych szczotek i mocnych detergentów
  • Po umyciu żeliwnego naczynia należy ostrożnie je osuszyć i pokryć cienką warstwą oleju.
  • Naczynia żeliwne powinno być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu
  • Żywotność naczyń żeliwnych jest nieograniczona.

Nieprawidłowe użytkowanie i przechowywanie naczyń może powodować występowanie rdzy na powierzchni naczynia. Nie jest to jednak defekt, ponieważ rdzę można usunąć za pomocą metalowej szczotki podczas mycia ciepłą wodą. Po usunięciu rdzy naczynie należy wysuszyć i nasmarować cienką warstwą oleju. 

Specyfikacja:

  • Produkcja: Ukraina
  • marka: Maysternya
  • materiał: żeliwo
  • kolor: czarny
  • średnica: 28 cm
  • wysokość: 4 cm
  • długość rączki: 17,5 cm
  • długość całkowita: 48 cm
  • waga: 2,8 kg

Zastosowanie: 

  • kuchenka gazowa
  • kuchenka elektryczna
  • kuchenka halogenowa
  • kuchenka indukcyjna
  • piekarnik

 

Dane techniczne

Pokrywka w zestawie Nie
Kształt patelni kwadratowa
Zmywarka Nie
Piekarnik Tak
Klasa 1
Średnica 28cm
Wysokość od 3,1 cm do 6 cm
Rodzaj korpusu żeliwo
Rodzaj powłoki żeliwo
Kolor czarny
Gwarancja producenta 2 lata

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl