Patelnia żeliwna 32 cm Maysternya

Patelnia żeliwna 32 cm Maysternya
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 117,90 zł 117.90 PLN
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Skontaktuj się z naszym konsultantem i złóż zamówienie telefonicznie

575 362 542

Opis

Żeliwna patelnia na indukcję 32 cm Maysternya dwa uchwyty

Patelnia 32 cm Maysternya została wykonana w całości z żeliwa. Dobra patelnia z naturalnego żeliwa będzie nam służyć przez kilkadziesiąt lat. To wydatek, który zwróci nam się wielokrotnie. Patelnie żeliwne słyną z trwałości i wyjątkowego smaku przyrządzanych na nich dań. Duża patelnia z dwoma uchwytami doskonale sprawdzi się do przygotowania dań jednogarnkowych. Wysoki rant (6 cm) umożliwia swobodne mieszanie składników i podbieranie z dna podpieczonych kąsków.  

Solidna, ciężka patelka została odlana w całości z żeliwa. Uchwyty patelni są integralne z korpusem – stanowią jedną całość. Dzięki temu jest sztywna i bez obaw możemy napełniać ją po brzegi jedzeniem, podnosić, przesuwać i operować na kuchence. Nie musimy się obawiać, że naczynie odkształci się lub, że się odłamie rączka. Jedyne, o czym należy zawsze pamiętać to zabezpieczenie przed poparzeniem – kuchenna łapka, ściereczka będą niezbędne podczas pracy!

Patelnia żeliwna nagrzewa się wolno i równomiernie. Materiał ten akumuluje temperaturę, dzięki czemu smażenie odbywa się szybko i bez przypaleń. Gdy patelnia się nagrzeje, wystarczy nam mały płomień, by uzyskać optymalną temperaturę smażenia. Smak dań przygotowanych w naczyniach żeliwnych nie ma sobie równych! Bez trudu uzyskamy na sznyclach i stekach chrupiącą skórkę. Jeśli szybko zamkniemy soki w mięsie położonym na dobrze rozgrzaną patelnię, będzie idealnie soczyste, aromatyczne i chrupiące. Żeliwo jest znane ludziom od setek lat i niezmiennie pozwala przygotowywać zdrowe i pyszne dania.

Patelnie żeliwne działają na każdym rodzaju kuchni. To patelnie na gaz, na kuchenki elektryczne, ceramiczne. Doskonale sprawdzą się także jako patelnie na indukcję. Ponieważ rączka patelni jest także żeliwna możemy wkładać naczynie do piekarnika. Umożliwi to przygotowanie dań zapiekanych. Upieczenie omletu francuskiego nie sprawi trudności! Wstępne kalcynowanie zapewnia naturalną powłokę i pozwala na smażenie i pieczenie z mniejszą ilością tłuszczu. Patelnia żeliwna nie boi się metalowych mieszadeł, ani widelca, którym odskrobiemy zapieczone smakołyki. Jest niezwykle trwała i zapewne będzie służyć w kuchni przez kilka pokoleń. 

Marka Maysternya kultywuje produkcję naczyń żeliwnych w zgodzie z tradycją i w myśl ekologicznych trendów. Ukraina słynie z produkcji żeliwa i jest jednym z największych producentów na świecie. Produkty ukraińskich marek z powodzenie konkurują na rynkach światowych. Patelnie żeliwne Maysternya wchodzą na polski rynek oferując solidne wykonanie, tradycyjny design i nowoczesne podejście do klienta. 

Przed użyciem należy zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania. 

Cechy charakterystyczne:

  • patelnia żeliwna,
  • głęboka patelnia,
  • patelnia z dwoma uchwytami, 
  • patelnia z integralnym uchwytem,
  • trwały ekologiczny materiał, 
  • przystosowana do wysokich temperatur,
  • możliwość użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek,
  • patelnia do użytkowania w piekarniku i na otwartym ogniu,
  • produkcja europejska,
  • marka: Maysternya

Dane techniczne:

  • średnica 32 cm
  • długość z uchwytami: 38 cm
  • wysokość: 6,0 cm
  • waga: 3,0 kg

Zastosowanie: 

  • kuchenka gazowa
  • kuchenka elektryczna
  • kuchenka halogenowa
  • kuchenka indukcyjna
  • piekarnik 
  • zmywarka: NIE

UWAGA: przed użyciem należy przygotować patelnię do użytku zgodnie z instrukcją:

  1. Przed pierwszym użyciem naczynia żeliwne należy kalcynować (wygrzewać) na dużym ogniu przez 15-20 minut. Należy to robić aż ustanie dymienie.
  2. Patelnię następnie należy ostudzić, można to zrobić pod bieżącą wodą (ostrożnie będzie mocno pryskać i syczeć!).
  3. Następnie na osuszoną patelkę należy nasypać sól (2-3 łyżki) i podgrzewać na ogniu (mieszając) ok. 3-5 minut.
  4. Patelnię ostudzić i na koniec pokryć całą powierzchnię olejem np. słonecznikowym (zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz).
  5. Twoje naczynia kuchenne są gotowe do użycia. Po każdym użyciu żeliwne naczynia należy wytrzeć do sucha lub wysuszyć na kuchence i pokryć cienką warstwą tłuszczu. Zabieg kalcynowania można okresowo powtarzać. 

KONSERWACJA NACZYŃ ŻELIWNYCH: 

  • Nie przechowuj jedzenia w żeliwnym naczyniu kuchennym.
  • Mycie żeliwnych naczyń w zmywarce nie jest rekomendowane.
  • Nie zaleca się używania ostrych szczotek i mocnych detergentów. 
  • Po umyciu żeliwnego naczynia należy ostrożnie je osuszyć i pokryć cienką warstwą oleju.
  • Naczynia żeliwne powinno być przechowywane w suchym, przewiewnym miejscu. 
  • Żywotność naczyń żeliwnych jest nieograniczona.

Nieprawidłowe użytkowanie i przechowywanie naczyń może powodować występowanie rdzy na powierzchni naczynia. Nie jest to jednak defekt, ponieważ rdzę można usunąć za pomocą metalowej szczotki podczas mycia ciepłą wodą. Po usunięciu rdzy naczynie należy wysuszyć i nasmarować cienką warstwą oleju. 

 

Dane techniczne

Klasa 1
Średnica 32cm
Wysokość 6
Rodzaj żeliwna
Wewnętrzna powierzchnia żeliwo
Kolor CZARNY
Gwarancja producenta 2 lata
Produkt polski Nie

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl