Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak podawać i z czym pić whisky?

3 sobota maja od kilkunastu lat już uznawana jest za światowy dzień whisky. Historia tego dnia jest prosta, a zarazem zabawna. Pewien szkocki student, który uwielbiał degustować whisky dostrzegł, że trunek ten nie posiada swojego dnia w przeciwieństwie do ginu. Uznał to za ogromny błąd i postanowił go w pojedynkę naprawić, zakładając w 2011 roku domenę www.worldwhiskyday.com. Na stronie natychmiast zaczęło pojawiać się wielu fanów whisky i wybrano 3 sobotę maja, na dzień, w którym wspólnie cały świat świętuje popijając ten właśnie trunek! Wydaje się to mało realne, żeby zwykły student zapoczątkował coś tak dużego? A jednak, teraz w ten dzień na całym świecie odbywają się imprezy, degustacje i warsztaty związane z whisky.

Rodzaje whisky

Początkowo znano dwie metody wytwarzania whisky: malt i grain. Pierwsza oznaczała produkcję whisky ze słodu jęczmiennego, a druga ze słodu zbożowego. Zaczęto jednak z czasem mieszać te trunki ze sobą, tworząc tak zwaną blended whisky. W ten sposób uzyskiwano o wiele ciekawsze smaki. Blended często to połączenie nie kilku, a aż kilkudziesięciu gatunków whisky.

Z czym pić whisky?

  • Woda — To dla większości z nas bardzo duże zaskoczenie, ale wielu koneserów nie wyobraża sobie łączenia whisky z czym innym niż wodą mineralną. Woda sprawia, że obniżamy zawartość alkoholu w trunku, dzięki czemu łatwiej wyczuć nam jego walory smakowe.
  • Coca Cola — To klasyk! Whisky z colą, ale również z innymi gazowanymi trunkami typu Sprite lub tonik to połączenie często wybierane przez wielu.
  • Sok owocowy — Ponownie zapewne lekkie zaskoczenie. Klasyczny sok jabłkowy lub pomarańczowy naprawdę dobrze komponuje się smakowo z whisky. Warto spróbować również whisky z sokiem grejpfrutowym! Najlepsze będą soki świeżo wyciskane, ale te kupne też się sprawdzą.

W czym podawać whisky

Whisky może być podawane na kilka różnych sposobów. Najpopularniejsze są oczywiście standardowe szklanki z grubego szkła, proste lub z dekoracyjnymi wykończeniami. W takiej szklance whisky podajemy zwykle z lodem. Można wykorzystać również kieliszki w kształcie tulipana — lekko zamykające się do góry. To często wybierany sposób podania przez koneserów! Ostatnio duża popularność zyskują również szklane beczki na whisky z kranikiem, z którym możesz nalewać alkohol prosto do szklanek!