Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Garnki gastronomiczne jakie wybrać?

W naszej ofercie znajdą Państwo dwa rodzaje dużych garnków gastronomicznych — garnki ze stali nierdzewnej i duże garnki emaliowane. Każdy z nich będzie służył do gotowania innych potraw. Do wyboru mają Państwo różne rodzaje garnków, duży garnek 10 l, 15 l, 20 l, 30 l, 40 l, a nawet garnek gastronomiczny 50 l. Garnki gastronomiczne posłużą w każdej kuchni, szczególnie tej większych rozmiarów, w której powstają posiłki dla sporej ilości osób. Duże garnki gastronomiczne charakteryzują się wysoką jakością. Będą służyć przez długi czas, co jest szczególnie ważne w kuchniach gastronomicznych, gdzie garnki są bez ustanku eksploatowane.

Duże garnki do gotowania słoików

Duże garnki wykorzystać można także w domowych warunkach. Będą niezastąpione dla zwolenników domowych imprez jak chrzciny czy urodziny. W garnku o pojemności 10 l czy 20 l z powodzeniem przygotujemy sporą ilość potrawy, którą następnie można zamrozić. Często wykorzystujemy także garnki gastronomiczne do pasteryzowania przetworów. Pomieszczą one dużą ilość słoików, co pozwoli zaoszczędzić sporo czasu. Są garnkami wielozadaniowymi — najpierw ugotujemy w nich dżem czy kompot, a następnie posłużą do pasteryzacji. Takim garnkiem jest powidlak — garnek emaliowany z pokrywą i dodatkową wkładką do gotowania słoików.

Duże garnki emaliowane do bigosu i przetworów owocowych

Ich unikalną zaletą, w odróżnieniu od garnków ze stali nierdzewnej, będzie możliwość gotowania w nich kwaśnych potraw. Emalia, którą pokryte są wewnątrz, nie reaguje z kwasami. Duży garnek emaliowany jest najlepszy do gotowania bigosu, kapuśniaku czy kwaśnych kompotów. Posłuży przede wszystkim w przedszkolach, szkołach, czy cateringach dietetycznych. Gotowanie w garnkach emaliowanych ma właściwości prozdrowotne, emalia nie wchodzi w interakcję z żywnością i nie wydziela szkodliwych substancji. To najzdrowszy wybór do gotowania dla najmłodszych, a także dla alergików. Nie sposób nie wspomnieć o przechowywaniu żywności — potrawy zalecamy przechowywać tylko w garnkach emaliowanych, nie nadają się do tego garnki ze stali nierdzewnej.

Garnki duże ze stali nierdzewnej

Garnek gastronomiczny ze stali nierdzewnej charakteryzuje się niepodważalną wytrzymałością. Jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, mimo sporych rozmiarów bezproblemowo się go myje. Garnki do gastronomii ze stali nierdzewnej można używać na kuchence gazowej, indukcyjnej oraz innego typu kuchenkach dostępnych w gastronomii. Dodatkowym atutem stali jest bardzo dobre przewodnictwo ciepła, a także szybkie nagrzewanie się. Efekt ten wzmocni grube, wielowarstwowe dno garnka. Dzięki temu wszystkiemu duże garnki ze stali nierdzewnej do bardzo ekonomiczny wybór.


Garnek do gotowania piwa

Gastronomiczne garnki o dużych pojemnościach są niezbędne do produkcji domowego piwa. Gastronomiczny garnek 30 l to niezastąpiony sprzęt do gotowania brzeczki piwnej, a nieco mniejszy garnek 20 l do gotowania wody do wysładzania. Garnki gastronomiczne używane są często do wszelkich rodzajów zup, sosów, wywarów. Przyrządzimy w nich także warzywa, kompoty. Są podstawą w każdej kuchni gastronomicznej. Takie garnki zdadzą egzamin w restauracjach, kuchniach polowych, hotelach. W kuchni domowej często używane są do przygotowania konfitur, dżemów oraz do pasteryzacji. Można również używać ich na działce do zbioru warzyw i owoców, do mycia i przechowywania.