Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Jak poprawnie ułożyć sztućce?

Prawidłowe rozłożenie sztućców wedle zasad savoir-vivre jest ważne, ale jeszcze ważniejsze jest dobre samopoczucie naszych gości. W związku z tym nie należy przesadzić. Jeżeli porozkładasz 4 rodzaje noży: do dania głównego, do przystawki, do ryb i do masła; do tego 5 widelców: do przystawki, do ryb, do dania głównego, do ciasta i do owoców morza, a do tego jeszcze kilka rodzajów łyżeczek… To nasi goście poczują się, jak na egzaminie z zasad prawidłowego doboru sztućców. Od razu dopasuj sztućce do dań, które będziesz podawać i postaraj się ograniczyć ich ilość, aby intuicyjnie łatwo było podjąć decyzję, które sztućce dobrać do jakiego dania. Jeżeli chcesz zaopatrzyć się w pełny zestaw sztućców, tak aby niczego nie zabrakło, polecamy duże zestawy sztućców w naszym sklepie: https://kuketo.pl/sztucce-zestawy.

Savoir-Vivre przy układaniu sztućców

Podstawowa zasada rozmieszczenia sztućców na stole jest prosta. Sztućce powinny być ułożone zgodnie z kolejnością podawania potraw. Sztućce do pierwszego dania powinny leżeć najdalej od talerza, a kolejne być coraz bliżej. Dodatkowo noże powinny znajdować się zawsze po prawej stronie talerza, a widelce po lewej (wyjątkiem jest widelczyk do ciasta). Noże powinny być zawsze odwrócone ostrzem w stronę talerza, a widelce ząbkami do góry. Sztućce do deseru kładziemy nad talerzem, mogą być również doniesione dopiero w trakcie przyjęcia.

  1. Talerz podstawowy
  2. Talerz do zupy
  3. Talerz do przystawki
  4. Widelec do  dania głównego
  5. Widelec do przystawki
  6. Nóż do dania głównego
  7. Łyżka do zupy
  8. Łyżeczka do deseru
  9. widelczyk do ciasta
  10. Filiżanka
  11. Łyżeczka do herbaty
  12. Serwetka