Odwiedź nasze konto na Instagramie @kuketo.pl, gdzie uzyskasz szybkie porady dotyczące produktów.

Co to za rodzaj dyni i jak ją zjeść?

Jak myślicie, ile rodzajów dyni istnieje? Ktoś może powiedzieć, że jedna, pomarańczowa, będąca symbolem Halloween. Możemy też kojarzyć, że gdzieś w sklepach i na targach przewijały się bardziej podłużne dynie o dziwnych kształtach i strzelić, że może trzy, cztery…? Tymczasem jest ich znacznie więcej i dzisiaj pokrótce zapoznam Was z najczęściej spotykanymi rodzajami dyni oraz zasugeruję, co można by z nich zrobić. Warto jeszcze wspomnieć, że dynia to niezwykle zdrowe warzywo, bogate w Beta-karoten, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność, a nawet wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek. Akcesoria, które przydadzą się do obróbki i przyrządzenia dyni, znajdziecie na stronie naczynia.olkusz.pl.

Dynia Hokkaido

Najbardziej popularna dynia, którą muszą kojarzyć wszyscy. Jej wygląd w okresie Halloweenowym pojawia się wszędzie! Dynia Hokkaido jest słodka i zapewne dlatego często wybierana jest do ciast i babeczek, choć zda egzamin również do zup i kremów.

Dynia Acorn

Dynia typu Acorn charakteryzuje się twardą skórką i wyraźnym żebrowaniem. Zwykle ma kolory butelkowej zieleni, ale zdarzają się również żółte i białe okazy. Dynia Acorn jest lekko słodka i cechuje ją lekki orzechowy posmak. Ta dynia sprawdzi się idealnie w zapiekaniu, jak zresztą prawie każda odmiana, oraz do nadziewania. Co ciekawe, dynia owa jest jadalna również na surowo, można z niej zrobić mus do ciasta lub koktajl.

Dynia makaronowa

Dynia ma owalny kształt i występuje w przeróżnej wielkości. Nazwa tej dyni nie pochodzi znikąd! Przekonamy się o tym, gdy pokroimy dynię w cząstki i wypełnimy nimi dno brytfanny, a następnie wstawimy do piekarnika. Po upieczeniu miąższ dyni rozpada się na włókna, które do złudzenia przypominają cienki makaron spaghetti. Tak powstały makaron sprawdzi się do podawania z sosem, a nawet jako kluski do zupy jarzynowej!

Blue Ballet

Dynia posiada charakterystyczną niebieską skórkę, a kształtem przypomina dynię Hokkaido. Dynie Blue Ballet zdadzą egzamin w deserach, dzięki słodkiemu posmakowi, sprawdza się także do zrobienia  niej pasty na kanapki.

Futsu Black

Ta dynia wyróżnia się kosmicznym wyglądem. Jeśli dynia wygląda jakby spleśniała, z dużym prawdopodobieństwem jest to Futsu Black. Dyni nie należy jeść surowej, doskonale smakuje pieczona i idealnie sprawdzi się w sałatkach.