Patelnie do smażenia - ceramiczne, granitowe, teflonowe...

  • promocja

Patelnie do smażenia

Obecnie na rynku znaleźć można kilkadziesiąt różnych rodzajów patelni. Bardzo często nie wiemy na jaką się zdecydować, szczególnie wtedy gdy budżet pozwala nam na posiadanie jedynie jednego czy dwóch modeli. Wybierając patelnię należy przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj powłoki w jaką potencjalna patelnia została wyposażona. Każdy rodzaj ma inne właściwości. Istotna jest także głębokość patelni. Jeśli jesteśmy zwolennikami dań “jednogarnkowych” i patelnia będzie nam służyć jako naczynie do mieszania wielu składników, dobrym wyborem będzie głęboka patelnia WOK czy po prostu patelnia z wyższymi brzegami. Zapoznaj się z dokładnym opisem każdej patelni, o dobrych patelniach przeczytasz także na naszym blogu. Jeśli nadal nie wiesz, która patelnia będzie najlepsza do twojej kuchni skontaktuj się z nami, a z chęcią udzielimy pomocy.

Patelnia aluminiowa na biwak

Zwykła, klasyczna patelnia aluminiowa sprawdzi się na wędrówkach i biwakach. Patelnie aluminiowe to przede wszystkim prostota i szybkość użytkowania. Naczynie jest lekkie i nagrzewa się szybko, a także szybko ostyga, co zmniejsza ryzyko poparzenia. Patelnia aluminiowa to idealne naczynie na biwaki, ponieważ jest niedroga i lekka. Dzięki temu łatwo się ją nosi i nie będzie wielkiej szkody, jeśli patelnia nie przetrwa wyprawy.

Patelnia ceramiczna do smażenia na niewielkiej ilości tłuszczu

Bardzo popularne wśród polskich konsumentów są patelnie ceramiczne. Coraz większa ilość osób zwraca uwagę na odpowiednie odżywianie i rezygnuje ze smażenia na głębokim tłuszczu. Do lekkiego podsmażania z odrobiną oliwy czy masła patelnie te sprawdzą się idealnie. O powłokę ceramiczną należy odpowiednio dbać. Konieczne jest by do mieszania czy przewracania placków stosować akcesoria kuchenne drewniane bądź coraz częściej wybierane akcesoria kuchenne silikonowe. Patelnia ceramiczna zazwyczaj jest lekka. Ma powłokę, do której nic nie przywiera i jest łatwa do umycia. Patelnie z powłoką ceramiczną są odporne na wysokie temperatury, jednak warto ich nie przegrzewać, aby na długo powłoka zachowała swoją wysoką jakość. Patelnie ceramiczne zazwyczaj posiadają białą lub kremową powłokę, chociaż obecnie na rynku pojawia się coraz więcej powłok ceramicznych w kolorze czarnym  bądź szarym nakrapianym.

Patelnie emaliowane dla zdrowia i bezpieczeństwa

Patelnia emaliowana to najbardziej zdrowa i bezpieczna forma smażenia. Jednocześnie patelnie emaliowane to bardzo wymagające naczynia, którymi należy odpowiednio się zajmować. Powłoka emaliowana wewnątrz wymaga dyscypliny podczas smażenia, ale za to szybko się nagrzewa i łatwo zmywa. Patelnia emaliowana to jedna z najbardziej trwałych patelni jakie możemy znaleźć na rynku. Szczególnie polecamy te wykonane z grubej blachy - równo rozprowadzają temperaturę i są solidne. Warto pamiętać, że patelni emaliowanych nie należy nagrzewać przed włożeniem do nich potrawy, może to później poskutkować przywarciem jedzenia do rozgrzanej powierzchni. Dodatkowo nie możemy zapomnieć, że przy patelni emaliowanej nie wolno pożałować oleju jest on niezbędny ze względu na utrzymanie jakości patelni i dobrego smaku potrawy.

Patelnie granitowe, mineralne i marmurowe

Przywieranie jedzenia do patelni jest jedną z największych przeszkód kulinarnych. By temu zapobiegać proponujemy patelnie z powłokami kamiennymi. Wśród nich najczęściej wybierane są patelnia granitowa, patelnia mineralna, a także patelnia marmurowa, posiadająca w powłoce drobinki marmuru. Patelnie granitowe są idealnym wyborem dla wszystkich osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i unikających potraw smażonych na głębokim oleju. W ofercie znajdziecie różne wielkości i kształty patelni, także te o niestandardowych właściwościach, jak głęboka patelnia do duszenia, specjalna patelnia do ryb czy patelnia grillowa. Patelnia granitowa nagrzewa się dość szybko, ale równomiernie. 

Tradycyjna patelnia stalowa na indukcje i gaz

To niezwykłe wytrzymałe patelnie wykonane najczęściej ze stali nierdzewnej 18/10, dzięki czemu są odporne na korozję i uszkodzenia mechaniczne. Są wielozadaniowe, niektóre z nich nadają się także do zapiekania potraw w piekarniku. Można na nich smażyć, podsmażać i dusić na niewielkiej ilości tłuszczu. Patelnie stalowe są odporne na bardzo wysokie temperatury, najczęściej wyposażone w kilkuwarstwowe dno typu sandwich, które idealnie rozprowadza ciepło i utrzymuje odpowiednią temperaturę. Z łatwością się je myje, są higieniczne, a także można je wkładać do zmywarki. Najczęściej stosowane są w kuchniach gastronomicznych, lecz sprawdzą się w każdej kuchni, także domowej. Niekiedy patelnie stalowe zostają pokryte wewnątrz dodatkową powłoką, np. ceramiczną. Co istotne, patelnia stalowa jest kompatybilna z każdym rodzajem kuchenki.

Patelnie teflonowe nieprzywierające

Jedną z najpopularniejszych patelni jest patelnia teflonowa. Patelnie teflonowe charakteryzują się wytrzymałością i niskim współczynnikiem tarcia. Warto jednak przed podjęciem decyzji sprawdzić jakość teflonu. Szczególnie polecamy patelnie teflonowe z oryginalnym teflonem, który swoją jakość zachowa przez długi czas. Patelnie teflonowe mają taką zaletę, że można na nich długo smażyć. Ciekawą propozycją jest emaliowana patelnia z powłoką teflonową, która jest ciężka i solidna. Patelnia nagrzewa się wówczas równomiernie i utrzymuje ciepło na długo. Na patelniach teflonowych możemy smażyć przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, warto jednak o konserwacji naczynia, co przedłuży jego działanie. Wystarczy po umyciu patelni przetrzeć ją ściereczką, nasączoną odrobiną oleju.

Niezwykle wytrzymałe patelnie tytanowe

Patelnia tytanowa to naczynie odporne na zarysowania i uszkodzenia oraz wysokie temperatury. Na patelniach można smażyć z małą ilością tłuszczu bez ryzyka przywierania. Patelnie tytanowe są łatwe do utrzymania w czystości i higieniczne. Patelnie są dodatkowo niezwykle wytrzymałe, możemy spokojnie używać na nich stalowych przyborów kuchennych, a specjalna konserwacja nie jest konieczna. Patelnia tytanowa jest zupełnie bezpieczna, nie wytwarza szkodliwych ani toksycznych substancji. 

Patelnia żeliwna na długie lata

To jedna z najbardziej wytrzymałych patelni. Żeliwo jest materiałem mocnym, solidnym i ciężkim. Żeliwo doskonale się nagrzewa i utrzymuje ciepło, dlatego na patelni żeliwnej szybko przygotujemy ulubione danie. Do wyboru jest kilka rodzajów patelni, między innymi patelnia żeliwna grillowa, patelnia z grubego odlewu żeliwa, która wzbogaca potrawy w niezbędne dla zdrowia żelazo, a także patelnia żeliwna emaliowana do codziennego stosowania w warunkach domowych. Patelnie żeliwne dostępne są w naszym sklepie w różnych kolorach, rozmiarach i głębokościach. W przypadku patelni żeliwnych, koniecznie należy pamiętać o ich pielęgnacji. Po umyciu patelnię żeliwną należy dokładnie osuszyć i natrzeć tłuszczem, a następnie przechowywać w przewiewnym i suchym miejscu do kolejnego użytkowania. Patelnie żeliwne są ciężkie, ale dzięki temu jest mniejsze ryzyko, że przypadkiem strącimy je z blatu.

Czy patelnia do naleśników to must-have?

Patelnie do naleśników to typowe kuchenne gadżety. Można je zastąpić innymi patelniami, ale nie uzyskamy tak dobrego efektu. Patelnia do naleśników to świetny wybór dla miłośników tradycyjnych polskich placków. Co ją wyróżnia na tle innych to niskie brzegi i odpowiednio wyprofilowane dno. Można ją zastąpić standardową patelnią, ale nie uzyskamy takiego komfortu pracy jaki da nam patelnia do naleśników. Patelnia do naleśników ma niski rant, który pozwala na upieczenie naleśników o idealnym kształcie i rozmiarze. Dodatkowo patelnie te pokryte są powłoką nieprzywierającą, która chroni przed przywieraniem ciasta podczas smażenia.

Patelnie do jajek i pancakes

Patelnia do jajek posiada specjalne wpustki, w które wlewamy surowe jajko. Zazwyczaj jednorazowo możemy usmażyć cztery idealnie okrągłe jajka sadzone, które będą świetnie wyglądały na kanapce, do obiadu, czy zaserwowane na sałatce. patelnie nadają się również doskonale do robienia małych placuszków, racuchów bądź pancakes. Idealnie okrągłe placki sprawią, że aż będzie chciało się je jeść, co jest wyjątkowo istotne przy dzieciach niejadkach. Patelnie do jajek w naszym sklepie są dostępne z różnymi powłokami: teflonowymi, ceramicznymi i emaliowanymi.

Dla miłośników steków patelnia grillowa

Dla miłośników mięs czerwonych oraz ryb proponujemy patelnie grillowe. Patelnia grillowa daje nam wiele możliwości od przygotowania ulubionego mięsa po warzywa grillowane, takie jak cukinia, kabaczek czy papryka. Nie zapominajmy również o tradycyjnych kiełbaskach. Przygotowując kiełbaski na patelni grillowej jednocześnie można przygotować do nich cebulkę. Uczta gwarantowana. Do wyboru w naszym sklepie jest wiele rodzajów patelni grillowych, między innymi patelnia żeliwna grillowa, patelnia z mineralnym dnem czy marmurkowa. Patelnia grillowa to również doskonały prezent dla fana grillowania. Na pewno zimą, kiedy nie może zrobić standardowego grilla, ucieszy się mogąc zrobić jedzenie jak na grillu na patelni.

Patelnie WOK

Patelnia wok jest azjatycką odmianą naszych tradycyjnych patelni. Patelnie wok są głębokie i lekko zaokrąglone. W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć patelnie wok z praktycznie każdą powłoką jaka nam się wymarzy: ceramiczną, emaliowaną, granitową, teflonową i żeliwną. Zależnie od tego na jaką powłokę się Państwo zdecydują, niosą one za sobą różne korzyści, takie jak pro zdrowotność czy nieprzywieralność. Dzięki wzrastającej popularności patelni wok w naszym kraju, powstaje coraz więcej odmian tej patelni z płaskim dnem, która nadaje się nie tylko na gaz, ale tez na kuchnie indukcyjne.

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl